Doboj je grad u kome se sport oduvijek volio, njegovao i potencirao kao jedna od najvažnijih aspekata života, bilo na profesionalnoj osnovi ili kao način za korišćenje slobodnog vremena. Nosilac sportskih aktivnosti je Sportski savez grada Doboj koji objedinjuje i koordiniše rad mnogobrojnih sportskih klubova i udruženja. Najveću popularnost uživaju rukometni i fudbalski sportski klubovi, ali značajno mjesto zauzimaju i druge sportske grane sa svojim predstavnicima.

Međunarodni rukometni TV turnir šampiona Doboj

Međunarodni rukometni TV turnir šampiona Doboj je rukometno takmičenje na međunarodnom nivou koje se svake godine održava u Doboju. Ovaj turnir je jedan od najprestižnijih prijateljskih turnira na svijetu.

Istorija – Prvi rukometni turnir u Doboju održan je 1965. godine. Na turniru su učestvovali samo klubovi iz Jugoslavije, a pobjednik je bila ekipa Partizana iz Gračanice. Timovi iz inostranstva nastupili su na turniru prvi put 1969. godine, a poziv su dobili Bohemians iz Praga, Dinamo iz Brašova i Spartakus iz Budimpešte. Prve TV kamere bile su postavljene 1970. godine, kada je snimana i naknadno emitovana repotaža o turniru i finalni susret između Borca iz Banja Luke i Dukle iz Praga. Takmičenje nije organizovano za vrijeme rata u Bosni između 1992. i 1996. godine. Međunarodna rukometna federacija (IHF) je februara 2011. Godine uvrstio Međunarodni turnir u Doboju u zvanični kalendar takmičenja.

Glavni sponzori ove manifestacije su vlada Republike Srpske, Savjet ministarstva BiH i grad Doboj.
Pravila takmičenja – Takmičenje se održava po unaprijed utvrđenim pravilima, tako da na turniru učestvuje 8 ekipa podijeljenih u dvije grupe. Stalni učesnik je domaća ekipa Sloge, dok ostalih 7 ekipa dobija poziv od organizatora takmičenja. Utakmice se igraju po jednokružnom istemu. Ekipe koje osvoje prvo mjesto u svojoj grupi igraju finale turnira, dok se drugoplasirane ekipe bore za treće mjesto u svojoj grupi igraju finale turnira, dok se drugoplasirane ekipe bore za treće mjesto. Utakmice sude sudije međunarodne i savezne kategorije. Ekipe koje osvoje neko od prva tri mjesta organizator takmičenja dodjeljuje novčanu nagradu, osim toga dodjeljuje se nagrada za najboljeg igrača turnira, strijelca, golmana i nagrada za fer-plej.

 

Rukometni klub „Sloga“ Doboj

Rukometni klub „Sloga“ Doboj je najpoznatiji sportski kolektiv sa ovih prostora i zbog kojeg Doboj nazivaju „grad rukometa“. Osnovan je 1958. godine.

U bivšoj Jugoslaviji pod imenom „Sloga Bosnaprevoz“ ulazi u prvu ligu, te postaje stabilan prvoligaš od jeseni 1980. do 1991. godine.

Klub je bio finalista kupa SFRJ u kome je poražen od tada neprikosnovene Metaloplastike, dok je u finalu Kupa pobjednika kupova 1984. godine poražena od španske Barselone. Poslijeratni period je donio osvajanje Kupa BiH 2005. i 2006. godine. Prvu i jedinu šampionsku titulu Sloga je osvojila 2011. godine postavši prvak BiH.

Ženski rukometni klub „Doboj“

Ženski rukometni klub „Doboj“ sa vlastitim stručnim i igračkim kadrom postiže izvanredne rezultate u svijetu ženskog rukometa. Član Premier lige BiH i uprkos mnogobrojnim poteškoćama, osvaja turnire i trudi se da status kluba podigne na viši nivo i omogući bolje uslove rada. Ženski rukometni klub okuplja više od 50 polaznika raznih uzrasta i takmičimo se na najvišem nivou takmičenja u RS.

Fudbalski klub „Sloga“ Doboj

Fudbalski klub „Sloga“ Doboj osnovan je 1945. godine i u tada moćnom jugoslovenskom fudbalu, Sloga je tri puta učestvovala u kvalifikacijama za plasman u drugu ligu Jugoslavije i to: 1959., 1961., 1968. godine, da bi konačno 1983. godine Doboj dobio drugoligaša, što je predstavljalo izuzetan uspjeh dobojskog fudbala. Uspjehom se smatra i učešće u osmini finala Kupa Jugoslavije 1981. godine, a u poslijeratnom periodu Sloga je bila finalist Kupa Republike Srpske 1994. i 2004. godine.

Fudbalski klub „Željezničar“ Doboj

Fudbalski klub „Željezničar“ Doboj osnovan je davne 1933. godine i može se reći da su zaćetnici ove sportske vještine na ovim prostorima. Iako nikada nisu dostigli slavu i rang takmičenja „Sloge“, „Željo“ zauzima posebno mjesto u srcima Dobojlija.

Ženski odbojkaški klub „Panter“

sve više privlači pažnju ljubitelja sporta postižući sve bolje i bolje rezultate. Ove talentovane i ambiciozne djevojke na najbolji način predstavljaju Doboj ljubiteljima odbojke a pokretači su inicijative za održavanje medjunarodnog turnira u ženskoj odbojci koji bi se održao u Doboju.

Karate klub „SLOGA“ Doboj osnovan je 1976. godine i jedan je od najtrofejnijih dobojskih sportskih klubova. Najveći doprinos razvoju kluba dali su trenerski stručnjaci na čelu sa Boškom Sušićem. Karate klub broji oko 250 članova i razvio je tri sekcije u Rudanci, Petrovu i Osječanima koje djeluju u sklopu kluba.

U Doboju su zastupljeni i mnogi borilački klubovi koji promovišu: taekwandoo , jiu jitsu, kick boks, džudo i druge borilačke vještine

Svi ovi klubovi imaju brojno članstvo koji velikim trudom i angažovanjem postižu zapažene rezultate na mnogobrojnim takmičenjima i osvajajući priznanja na domaćim i medjunarodnim regionalnim, balkanskim i evropskim turnirima.

Teniski klub Doboj

formiran je 1978.godine kada su se Teniski entuzijasti u Doboju udružili i registrovali Teniski klub „Sloga“ Doboj. U narednom periodu teniski klub dva puta je mijenjao naziv. Ime je prvi put  promijenjeno u TK „Željezničar“, a nakon toga je klub dobio ime TK „Doboj“, ime koje i dana nosi.

Klub raspolaže sa devet teniskih terena pogodnih za organizaciju turnira, dva centralna terena sa tribinama kapaciteta 600 sjedećih mjesta, reflektorskom rasvjetom na 5 terena, kompletnom pratećom infrastrukturom, te fizičkom i tehničkom zaštitom. Klub je organizator poznatog teniskog turnira ITF FUTURES Series F3 BiH „DOBOJ OPEN“ na kojem se ostvaruje značajan broj ITF bodova.

Košarkaški klub „FINDO“ Doboj

počeo je sa radom 1999.godine podržan od strane vlade Finske, jer je jedinica finske armije u sklopu mirovnih snaga bila stacionirana u Doboju. Naziv kluba je i nastao od riječi Finska i Doboj – „Findo“.

Organizovan je rad u više kategorija i čitav rad je baziran na radu a mladima kroz škole košarke, mada je i seniorska sekcija učestvovala u ligaškim takmičenjima i turnirima sa promjenljivim uspjehom. Klubu su na raspolaganju dva otvorena, ograđena i osvijetljena košarkaška terena sa pratećim infrastrukturnim objektom.

Šahovski klub Doboj

osnovan je 1956. godine pod nazivom „Braslav Hrabar“ po imenu tadašnjeg internacionalnog majstora iz Slovenije, da bi krajem devedesetih, početkom 20-og vijeka preregistrovan u današnji naziv. U istoriji dugoj gotovo 60 godina, osvojeno je 44 pehara i pedeset ostalih priznanja.