Goransko Jezero

Udaljeno je 8,7 kilometara od grada u pravcu opštine Petrovo, pa ga koriste osim motorizovanih gostiju, pješaci i rekreativci.

Ova oaza mira, okružena je gustom borovom šumom, koja u svakom momentu pruža osjećaj svježine i u najtoplijim ljetnim danima, kada je jezero izuzetno posjećeno od strane kupača i izletnika.

SRC Preslica

Područje Preslice pripada podgorini Ozrena sa nadmorskom visinom od 250 do 380 metara i površinom do 30 hektara.

Priroda je Preslicu obdarila bogatstvom šuma, obiljem izvora zdrave i čiste vode, svježim opojnim vazduhom, te je učinila privlačnom za svakoga ko dodje da je vidi.

Za izletnike je postavljeno i nekoliko roštiljskih mjesta koji omogućavaju da pokažete svoje kulinarske sposobnosti.

Gostilj

Jedan od najljepših vrhova Ozrena je Gostilj sa 773 metra nadmorske visine. Pored planinara, koji su česti posjetioci ovog uzvišenja, redovno ga pohode i članovi paraglajding kluba „Paraghost“ koji na Gostilju imaju i platformu za polijetanje, koja se koristi za revijalne i takmičarske letove. Gostilj je najposjećeniji početkom septembra, kada se tradicionalno, 11. Septembra održava manifestacija „Dan čaja na Ozrenu“, a posvećena je branju trave Ive.

Ostravica

Najviši vrh ozrenskog gorja je Velika Ostravica sa 918 metara nadmorske visine, za ljubitelje biciklizma i pješačenja.

Za potpuniji doživljaj predivnog pejzaža izgrađen je i vidikovac, koji nas izdiže iznad gustog crnogoričnog drveća i pruža fantastičan pogled kilometrima daleko.

Prirodne znamenitosti

Poučna staza „Jošava“ – Upoznajmo Ozren“

Poučna šetališna staza „Jošava“ povezuje Sportsko-rekreacioni centar „Preslica“ i Goransko jezero u dužini od 1800 metara.

Na početku staze sa obije strane postavljene su ulazne table sa mapom područja, a duž staze je postavljeno 6 edukativnih tabli koje nas upoznaju sa geografijom, istorijom, hidrologijom, florom, faunom i tradicijom ozrenskog kraja.

Na sredini poučne staze instalirano je natkriveno drveno odmorište – paviljon sa klupama i stolovima kojima se obraduje svaki umorni šetač kako bi predahnuo i uživao u krajoliku.

Brezici

Brezici su vazdušna banja sa umjerenom-kontinentalnom klimom na 640mNV. Klimatski kvalitet brezičkog platoa posebno dolazi do izražaja kod bronhijalnih oboljenja, astme, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Medicinski je dokazano da bolesnicima koji boluju od navedenih oboljenja izrazito prija boravak na brezičkom platou, naročito u periodu od mjeseca juna do oktobra.

Farma jelena

Farma jelena lopatara nalazi se u planinskom pejzažu sela Konopljišta na Ozrenu.

Ovo zanimljivo mjesto, harmonično ukomponovano u prirodni ambijent, toplo preporučujemo da posjetite.

Turističke usluge: mogućnost posmatranja, fotografisanja i hranjenja jelena sa osmatračnice uz razgovor sa radnikom o nastanku farme, načinu života jelena, njihovoj ishrani.

Pećina u Stanovima

Nalazi se u mjestu Stanovi, na oko 15 kilometara od Doboja. Pećina je služila kao sklonište za hajduke zbog čega je dobila ime “Hajdučka pećina”. Postoji legenda koja kaže da je na ulazu u pećinu nekada postojala pravoslavna crkva brvnara, prva u ovome kraju. Prema istoj legendi, djevojka koja je opsluživala crkvu je skočila sa stropa crkve. Od tada se pećina naziva “Djevojačka pećina”.

Potok Velika Prenja

izvire ispod najvišeg vrha Ozrena Ostrevice (914mNV) na mjestu gdje se planinski potočići prepliću u melodičnim zvukovima žuborenja, preko prirodnih stjenovitih kaskada, nalazi se izletište Bešike i Jaslice.

Pored livadske zaravni sa drvenim klupama i roštiljskim mjestima ljubitelji prirode mogu pronaći skrovita mjesta za potpunu osamu i užitak.

Okolišta

Okolišta su idealno mjesto za odmor na oštrom i čistom planinskom zraku. Od centra grada udaljena su 28 km autom.

Na lokaciji Okolišta nalazi se „Paraghost“ baza, gdje počinje da oživljava jedinstveni Sportski omladinski centar adrenalina i turizma.